Fitness-Food: Domaći humus

Fitness-Food: Domaći humus

Humus nije samo ukusan, već je i zdrav. Glavni sastojak humusa je slanutak, a on je bogat proteinima, što ga čini savršenim za ljude koji žele jesti zdravo.

Što je humus?

Humus je ukusan namaz koji se obično pravi od slanutka, tahinija (prženi, mljeveni sezam), limunovog soka, češnjaka i maslinovog ulja. Ovaj umak je porijeklom iz Bliskog Istoka, a sada u njemu uživaju ljudi širom svijeta.

Humus se dobro slaže s mnogim različitim receptima, bez glutena je i veganski.

Je li humus zdrav?

Pogledajmo malo sastojke. Humus se sastoji samo od prirodnih proizvoda bez konzervansa. Također je bogat vlaknima i dobar je izvor proteina. Humus sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Ali mora se reći i da humus sadrži relativno veliku količinu masti koja dolazi iz tahinija i maslinovog ulja. Možete naravno koristiti manje ovih sastojaka pa će se i sadržaj masti također smanjiti.

Ketogena prehrana: može li se jesti humus?

Budući da je slanutak mahunarka, on sadrži puno ugljikohidrata. Dakle, ako koristite ketogenu prehranu, onda bi trebali izbjegavati humus.

Recept

Evo jednostavnog recepta za domaći humus. Treba Vam samo nekoliko sastojaka, a za pripremu Vam treba samo oko 15 minuta.

Kako napraviti domaći humus:

Sastojci

  • 300 g slanutka, kuhano
  • 120 g tahinija
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1-2 velike žlice maslinovog ulja (po želji)
  • ½ čajne žlice kima, mljeveni
  • ½ čajne žlice soli
  • sok od jednog limuna
  • papar
  • voda
  • paprika u prahu (po želji)

Priprema

  1. Namočite slanutak preko noći najmanje dvanaest sati, a zatim kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Alternativno možete koristiti i kuhani slanutak iz konzerve. Ali mi preporučujemo prvu varijantu.
  2. Stavite sve sastojke u blender i miksajte oko 30 sekundi na visokoj snazi tako da nastane pire.
  3. Ako je gotovi humus pregust, možete dodati žlicu ili dvije vode.
  4. Stavite humus u posudu i kušajte ga. Dodajte još soli, papra, kima ili limunovog soka, ovisno o Vašem ukusu. Također možete dodati još maslinovog ulja i po želji malo paprike u prahu.
  5. Uživajte.

Čuvajte humus u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Na taj se način može čuvati oko pet do sedam dana. Također ga možete zamrznuti ako želite produžiti rok trajanja. Tada je rok trajanja oko tri mjeseca.